Autor |
Wiadomość |
TallyWeit |
Wysłany: Wto 19:32, 31 Lip 2007 Temat postu: |
|
Hahahahha xD
o Loll xD
Monia godzinami stępuje konia xD |
|
|
konisia |
Wysłany: Pon 16:39, 02 Lip 2007 Temat postu: |
|
15 minut stępa to 1/4 jazdy więc wiesz kicha xD ja zawsze stępuje z 3 - 5 min a przynajmniej tyle sie wydaje ale czasem dłużej bo jak p. Magda zajmuje sie kolejną grupą to ja sobie stępuje i stepuje xD i moge tak godzinami |
|
|
TallyWeit |
Wysłany: Sob 22:08, 30 Cze 2007 Temat postu: |
|
No to co ale przez ten czas mogłaś chociaż ty galopować a ja kłusować ;P
A tam ja nie marudzę bo ja i tak nie mam na nic szans (nawet żeby normalnie anglezować i nie szarpać wodzami )
Ttititititititiiiii....xP |
|
|
Olcia |
Wysłany: Czw 19:09, 28 Cze 2007 Temat postu: |
|
nie przesadzaj to było jakieś 15 min
już jak przyjechał tylko do stajni to mi się wydawał taki dziiiwnyyy
nie lubię go |
|
|
TallyWeit |
Wysłany: Czw 18:23, 28 Cze 2007 Temat postu: |
|
On jest jakiś dziwny...
Bo jak można przez pół godziny stępować.. |
|
|
konisia |
Wysłany: Śro 16:59, 27 Cze 2007 Temat postu: |
|
taaaaaaa powodzenia xD |
|
|
Olcia |
Wysłany: Śro 12:44, 27 Cze 2007 Temat postu: |
|
bosh może gdybym miała dalej treningi z p. Danka to bym pojechała tegorocznego Hubertusa... A chciałam żeby ona mnie przygotowała... a kto wie może z tym facetem się też dogadam... (wątpię ) |
|
|
TallyWeit |
Wysłany: Wto 22:08, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
a taaak xP |
|
|
konisia |
Wysłany: Wto 21:48, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
a tak xD |
|
|
TallyWeit |
Wysłany: Wto 21:45, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
No a jak |
|
|
konisia |
Wysłany: Wto 21:42, 26 Cze 2007 Temat postu: |
|
a ja jeździłam xD ale juz niestety nie jeżdze ... ale co tam.. warto było zmienic stajnie w końcu na zawody i kariere mam szanse |
|
|
TallyWeit |
Wysłany: Sob 23:08, 23 Cze 2007 Temat postu: |
|
O tak talarek jest prześliczny ;D
Tak są szybkie ale ja jeszcze na nich nie jeździłam ;D |
|
|
konisia |
Wysłany: Wto 19:10, 27 Cze 2006 Temat postu: KONIE PEŁNEJ KRWI ANGIELSKIEJ :D |
|
Hodowla na całym świecie, głównie w Anglii, Irlandii, USA, Francji, Japonii.
--------------------------------------------------------------------------------
Elegancki koń sportowy o zapewne najwyższej wartości hodowlanej, wysoce wyspecjalizowany pod względem dzielności. Głowa sucha, pełna wyrazu, mała lub średnia, zwykle o prostym profilu. Szyja średniej długości. Łopatki długie, ukośnie ustawione. Kłąb wysoki, grzbiet krótki. Zad bardzo dobrze umięśniony. Klatka piersiowa dość wąska, ale bardzo głęboka i długa. U koni w kondycji wyścigowej lub sportowej brzuch podkasany. Długie, szczupłe i suche kończyny. Długie, elastyczne pęciny. Wady postawy kończyn częste, gdyż konie te selekcjonowano w kierunku cech dzielności, a nie pokroju. Głównym kryterium selekcji była szybkość w galopie, toteż dziś są to najszybsze konie na świecie. Najczęstsze umaszczenie gniade i kasztanowate, rzadziej siwe i kare. Wysokość w kłębie 150 - 170 cm.
Historia
Pierwsze konie orientalne do celów wyścigowych sprowadzili na teren Brytanii Rzymianie. Za panowania Plantagenetów nastąpiło ożywienie sportu wyścigowego i dalsze importy koni wschodnich. Systematyczną hodowlę na cechy dzielności wyścigowej prowadzono za czasów Tudorów oraz w pierwszym okresie panowania Stuartów. W czterech stadninach królewskich tzw. Royal Mares (klacze królewskie) kojarzono z końmi z Italii, hiszpańskimi i orientalnymi. Głównymi protoplastami rasy były ogiery: Darley Arabian, Byerley Turk, Godolphin Barb i Curwen Bay Barb. W roku 1793 ród Weatherbych utworzył księgę stadną General Stud Book. Konie tej rasy, rozpowszechniły się na całym świecie i wywarły olbrzymi wpływ niemal na wszystkie nowoczesne rasy koni sportowych.
Oczywiście to nie ja wszystko pisałam - skopiowałam z jakiejś strony Bardzo lubię tą rasę, ponieważ jest szybka oraz dlatego, że właśnie tej rasy jest mój Talarek. Teraz kilka zdjątek:
http://www.mFoto.pl/uploads/1066/folblut_d75f0.jpg
http://www.mFoto.pl/uploads/1066/folblut5_0e59e.jpg
Miały byc 3 ale trzecie nie chciało ię otworzyćto jużgo tu nie wstawiałam ech... |
|
|